Vanhoja ajankohtaisia
KINO FENNO-UGRICA
Aika: lauantai 20.10.2018 klo 12–18
Paikka: Kino Engel, sali 1, Sofiankatu 4, Helsinki
Päivän ohjelmaa ja lopussa olevaa keskustelua johdattelee Kirsikka Moring.
12.00
Kaissi-U’lljan-Mä’rjj-U’lljan – Heidi Gauriloff
Ohj. Aleksi Ahlakorpi. Kesto 8’40. Tuotanto Saamelaisalueen koulutuskeskus / Erkki Feodoroff 2016. Tekstitys koltansaame, suomi, englanti.
Lyhyt dokumentti Heidi Gauriloffista, koltansaamelaiseta käsityöläisestä, joka oli jo aikuinen, kun hän lopulta sai mahdollisuuden oppia perheensä kieltä ja kulttuuria.
12.15
Azor (Isäntä). Ensimmäinen ersämordvankielinen draamaelokuva.
Ohjaus: Viktor Tšitšaikin, käsikirjoitus Aleksandr Utševatkin. Kesto 1’23. Tuotanto Paro Productions 2017. Suom. tekstitys Jouni Kortesharju.
Fiktiivisen elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1200-luvulle, jolloin Mordvassa käytiin sotaisia kamppailuja etelästä tulevia valloittajia vastaan. Elokuva on tehty pienellä budjetilla ja ersän kielelle omistautuneiden amatöörien voimin.
Aleksandr Utševatkin osallistuu näytökseen.
13.45 Kahvitauko
14.15
Inkubátor (Incubator)
Ohj. Réka Pigniczky. Kesto 1'24. Tuotanto 56FILMS 2009. Engl. tekstitys.
Elokuva kertoo unkarilaisessa rock-oopperassa v. 1984 esiintyneiden amerikkalais-unkarilaisten partiolaisten dramaattisesta jälleennäkemisestä vuonna 2009, ja ystäväpiirin kaksoisidentiteetin säilyttämisen haasteista.
16.00
The Nation. Suomen ensi-ilta.
Ohj. Julia Mironova. Kesto 1’07. Tuotanto Illume Oy 2018. Engl. tekstitys.
Elokuva kertoo udmurttilaisten besermanien elämästä pienessä kylässä, jossa perinteinen kulttuuri on vielä voimissaan. Besermanit ovat udmurtteihin kuuluva etninen ryhmä Udmurtian luoteisosassa ja Kirovin alueella Venäjällä. Elokuva on palkittu heinäkuussa 2018 Pärnun elokuvafestivaaleilla.
Julia Mironova osallistuu näytökseen.
Järjestäjät: Illume Oy, Kolttakulttuurisäätiö, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Suomi-Venäjä-Seura, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, M. A. Castrénin seura
Vapaa pääsy – tervetuloa!
Salissa noin 70 istumapaikkaa.
FB: Sukukansapäivät 2018, FB: M. A. Castrénin seura
*************************************************************
Sukukansaohjelma päättyi vuoden 2012 lopussa
tiedote (suomeksi)
tiedote (venäjaksi)
*************************************************************
M. A. Castrénin seuran musiikkipalkinnot 2012
Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 22.3.2013 klo 12.00
M. A. Castrénin seura juhlistaa nyt julkistettavilla musiikkipalkinnoilla Matias Aleksanteri Castrénin juhlavuotta: tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta hänen syntymästään. M. A. Castrénin seura pitää tärkeänä omakielisen elävän musiikin merkitystä kulttuurisen identiteetin rakentajana ja välittäjänä uusille sukupolville. Siksi seura kohdistaakin musiikkipalkintonsa erityisesti Venäjän suomalais-ugrilaisille nuorille musiikintekijöille ja nykymusiikille.
Kilpailuun osallistui 41 sanoittajaa, säveltäjää ja esittäjää Venäjän seitsemältä alueelta. Vaikka palkintolautakunta joutui toteamaan, että osa kilpailuun lähetetyistä hakemuksista ei aivan täyttänyt asetettuja kriteereitä, sillä ei kuitenkaan ollut vaikeuksia löytää sellaisia musiikintekijöitä, jotka ehdottomasti ansaitsevat palkintonsa.
Kilpailussa jaettiin yksi 1.000 euron pääpalkinto ja yksi 500 euron tunnustuspalkinto jokaisessa kategoriassa. Lisäksi esityskategoriassa jaettiin yksi 300 euron kannustuspalkinto. Yksi palkituista sai lisäksi esiintymiskutsun M. A. Castrénin seuran sukukansapäiville syksyllä 2013. Palkintolautakunta kiinnitti huomiota erityisesti luovaan, uutta hakevaan ja nuorisoa puhuttelevaan nykymusiikkiin.
Palkintolautakuntaan kuului kuusi M. A. Castrénin seuran nimeämää jäsentä.
Palkintojenjakotilaisuus pidetään Suomen Moskovan-suurlähetystössä 22.3.2013.
SANOITUS
Pääpalkinto 1.000 euroa
Vera Kondratjeva, Hanti-Mansian autonominen piirikunta – Jugra: Ma myham (Minun maani). Lisäksi Vera Kondratjeva kutsutaan esiintymään M. A. Castrénin seuran sukukansapäiville syksyllä 2013.
Vera Kondratjeva esittää itse itähantien surgutin murteella sanoittamansa kappaleen. Sävellyksen ovat tehneet Vera Kondratjeva ja Nikolai Rubljovski ja sovituksen rock-yhtye Ten emigranta (Emigrantin varjo). Kappaleen osallistuvat ja yhteiskuntakriittiset sanat kumpuavat tekijän omista kokemuksista ja elämästä kotiseudulla, kun nuoret muuttavat kaupunkeihin ja jatkavat siellä elämäänsä – mutta toivottavasti eivät unohda kokonaan juuriaan. Vera Kondratjeva on vahva tulkitsija, joka tuo laulun sisällön vakuuttavasti esille. Esityksessä käytetty munniharppu yhdistettynä moderniin rock-ilmaisuun luo juurevaa tunnelmaa esitykseen. Šamanistinen tunnelma pitää otteessaan ja musiikkia voisi kuunnella paljon pidempään.
Tunnustuspalkinto 500 euroa
Vladimir Terentjev, Komin tasavalta: Radejta (Rakastan)
Vladimir Terentjev on paitsi sanoittanut myös säveltänyt kominkielisen kilpailukappaleensa. Hän on lisäksi mukana vuonna 2012 perustetussa esittäjäryhmässä RK 11. Rakkauslaulun lyyriset sanat kulkevat rap-musiikin vietävänä, pyhä pihlajapuu todistaa vilpitöntä rakkautta, jolle koko maailma on avoin. Kilpailun voittajista nuorin on vasta 22-vuotias.
SÄVELLYS
Pääpalkinto 1.000 euroa
Vladimir Solovjev, Karjalan tasavalta: Voik (Itku).
Vladimir Solovjev on myös sanoittanut vepsänkielisen kappaleen, jonka esittää useasti palkittu ja menestynyt yhtye Noid. Sävellyksessä moderniin aineksiin yhdistetään perinteisen vepsäläisen itkuvirren elementtejä. Sävellys ja esitys ovat koskettavaa kuultavaa.
Tunnustuspalkinto 500 euroa
Olga Perminova, Udmurtian tasavalta: Sjaska kad (Kuin kukkanen)
Olga Perminovan säveltämässä udmurtinkielisessä kappaleessa on sanoituksena vuonna 1935 Vavožskin piirissä muistiinmerkityt runot. Kappaleen esittää vuonna 2010 perustettu lauluyhtye Pumitan. Kappale on säveltäjänsä ensimmäisiä ja sävelletty erityisesti hänen johtamalleen ryhmälle.
ESITYS
Pääpalkinto 1.000 euroa
Svetlana Rutškina, Udmurtian tasavalta: Sinmys-sinme (Kahden kesken)
Svetlana Rutškinan esittämän ja säveltämän udmurtinkielisen kappaleen on sanoittanut runoilija Nadi Muš. Svetlana Rutškinan ehdoton ja kirkas musikaalisuus kuuluu paitsi hänen lauluäänestään myös loistaa tarttuvana lavasäteilynä. Rutškinaa voidaan pitää jo täysin ammattilaisena esiintyjänä ja udmurttilaisen nuorisomusiikin nousevana tähtenä.
Tunnustuspalkinto 500 euroa
Jekaterina Modina, Mordvan tasavalta: Kudon kirdi, Jurtava (Kodin emäntä, kodinhaltia)
Jekaterina Modinan esittämän ersänkielisen kappaleen sanoitus on talletettu Atjaševon piirin Sabantšejevon kylässä. Modinan vahva ja moderni tulkinta kertoo määrätietoisesta pyrkimyksestä välittää sukupolvien viestiä nuorille heidän omalla äänellään.
Kannustuspalkinto 300 euroa
Kansanlauluyhtye Razdolje, Udmurtian tasavalta: Vesjak krez (Ajaton sävelmä)
Pohjoisudmurttilaisen kansanlaulun esittää kuusihenkinen kansanlauluyhtye Razdolje (Lakeus). Esityskappale on ns. kohtalolaulu, joka uutena sovituksena sekä vaalii perinteistä pohjoisudmurttilaista improvisoitua laulua että tuo sen rohkeasti nykypäivään.
Lisätietoja: M. A. Castrénin seura, PL 242, 0017 Helsinki, (09) 135 7820